20111030

WORKSHOP MED LAGOMBRA

En workshop i radikalslöjd och möbeldesign med formgivaren Anders Jakobsen, som kallar sig Lagombra. I workshopen bygger hela klassen, på enklast möjliga sätt, nya möbler som vi behöver till vår stora lektionssal "Hammaren". Förra årets studerande byggde en soffläktare i olika sektioner och en talarstol med plats för dator och projektor. Det man gemensamt kom fram till att Brunnsvik Konst behövde nu var en fikavagn så man kan ta hissen ner till köket och hämta upp grejer, ett projektor-torn som kan användas att projicera från hög höjd och en multiförvaringsmöbel för ljusteknik, backdrops, skateboards, hjälmar och ytterkläder .

Konceptet för workshopen är att bygga med stakkäppar, ett ovanligt enkelt och billigt material som inte är starkt i sig själv, men när det byggs upp i ett regelverk så håller det för hög påfrestning. Den här metoden gör att deltagarna inte behöver bestämma ett exakt slutresultat, utan kan improvisera under arbetets gång när de ser hur möbeln utvecklas. Sätter man en pinne "fel" är det bara att komplettera med fler och göra det "rätt".

Syftet med workshopen är att alla ska lära sig och våga arbeta i trä och erfara att man kan bygga sin egen möbel. Den handlar om att lära sig att tänka tredimensionellt och att arbeta med rumslighet. Orsaken till workshopen är också att Brunnsvik Konst lägger stor vikt vid estetisk och delaktighet. Hur studiemiljön ser ut, estetiskt och praktiskt, påverkar arbetet och undervisningen. Här är man som studerande själv med och utvecklar det.

Fler foton finns på Facebook.
Bilder från byggdagarna.
Projektortorn av Carl Lindblad, Joachim Vemmerstad, Josefina Malmegård och Zara Arrehed.

Fikavagn av Cilla Hedberg, Hannah Federley Holmkvist, Hampus Wilhelmsson, Pelle Widlund och Saskia Cort.

Mulitförvaringsmöbel av Amanda Ferm,  Jakob Stenhart och Max Billgren.

20111021

ALIEN WORKSHOP - MED OSKAR KORSÁR

Alien Workshop. Form och identifikation. En vecka med Oskar Korsár.

"Workshopen handlar om hur mytologier bygger form, och hur form skapar myter, och lite aliens. Sen kom jag på att vi ska förhålla oss till stjärnkartan och skapa nya stjärnbilder (från vår tid) och myter kring det, i skulptur, bild eller berättelse. Jag tror att en stjärnbilds form att associera kring, kan vara bra begränsning för en vecka. Och jag ska försöka att inte flumma iväg för mycket."

/Oskar Korsár

Kursen började med en föreläsning där Oskar gjorde en kortare presentation av sitt eget konstnärskap, sen en längre föreläsning med olika symboliska bilder där Oskar tolkade vad de kan stå för och hur de är kopplade till olika myter. Sen fick varje deltagare stjärnorna från en stjärnbild att arbeta utifrån, för att skapa en ny stjärnbild, som berättade en nutida personlig myt. 
På några dagar skapades olika bilder, musik, mönster, en textil kattskulptur, film och flera andra objekt och uttryck. Oskar och klassen ritade upp de nya stjärnbilderna till en samtida zodiak. Sista dagen på workshopen kom Konst-tvåorna till Brunnsvik och ettorna fick i uppdrag att göra kak-konst som alla åt på gräsmattan i eftermiddagssolen.
Workshopen pågick 10 - 14 oktober.

Fler bilder på Facebook


20111005

LYSMASKEN

Varje höst anordnar Bild och Form i Ludvika en marschallupplyst kvällsvandring med verk och aktiviteter av olika konstnärer, skolor och grupper. I år var studerande från både Brunnsvik Konst, Ord och musikklasserna med. Det blev videoprojektioner, mobiler, installationer, händelser, musik, poesi och skönt lägereldshäng under träden.
Fler bilder finns på Facebook.


20111003

WORKSHOP MED JELENA RUNDQVIST

Den här workshopen handlar om utgå från sig själv i sitt skapande, att arbeta självständigt, att slutföra något inom en bestämd tidsram och att kunna göra en kortare presentation av sitt arbete. Man ska fråga sig själv "vad har jag lust att göra just nu?". Det kan handla om att slutföra något man påbörjat tidigare eller att göra något helt nytt. Man ska inte tänka på om det man vill göra är konst eller inte. Man måste däremot kunna presentera det man har gjort på ett intressant sätt i workshopens avslutande redovisning, en utställning som hela skolan bjuds in till.
Under workshopen har man återkommande individuella atlejésamtal med Jelena Rundqvist och får respons och hjälp i arbetet.
Man får också en introduktion till vad grunden i en projektbeskrivning består av och får vara del i att sätta samman en grupputställning, med de olika utmaningar som det innebär.
Workshopen speglar den konstnärliga processen från idé till att verket möter en mottagare.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Workshopen pågick 12 - 30 september.

I den avslutande utställningen "Look out for yourself, but not through the window" visade de studerande en mängd olika verk i olika former. Det var musikvideo och performance, en textil ljusinstallation, ett interaktivt ljudverk, en hylla som också var en koja, ett broderat laptopfodral, en dikt-collage-samling och mycket annat.
Mer bilder finns på Facebook.
Fotograferat av Cilla Hedberg, Joachim Vemmerstad och Petrea Karlsson.